top of page

"Meer rust in onze hoofden"

Lees hier een getuigenis van twee apothekers die een Business Lifeplanningtraject gevolgd hebben en wat dit voor hun betekend heeft (bron: https://baf.be/news/kleine-veranderingen-meer-rust-onze-hoofden - auteur: Veerle Van de Schans).

Kleine veranderingen => meer rust in onze hoofden

30 maart 2018

Een coaching op maat. Wat houdt dit concreet in? En wat zijn de resultaten? Lees even mee.

Eind februari, een ijskoude dinsdagnamiddag, ga ik op pad naar de apotheek van Tom en Katrien om te horen hoe zij hun coaching op maat hebben ervaren. Binnen ben ik snel opgewarmd door het warme onthaal dat ik krijg. Tom en Katrien zijn een koppel en beiden apotheker. Een 10-tal jaar geleden startten ze hun eigen apotheek in een gezellig dorp. Vandaag is er nog steeds hun eigen apotheek waarin zij full-time werken en is hun gezin uitgebreid met 3 kinderen waarvan de jongste recent naar school gaat.

Ze hadden de folder “coaching op maat” gekregen, bekeken en in de vuilnisbak gegooid. Ze hadden dat niet nodig. Daarop volgde een heel drukke periode zowel op werk – als privégebied. Bovendien wonen ze boven de apotheek in een dorp, wat maakt dat werk en privé enorm met elkaar zijn verweven. Een bijkomende factor, het goedkeuren van het meerjarenkader dat in de apotheek tijdsintensieve en financiële veranderingen zou teweeg brengen, maakte dat ze alles in vraag stelden.

En zo is de folder over coaching terug uit de vuilnisbak gehaald! Via de website van BAF kregen ze de extra informatie die ze nodig hadden. Ze zochten iemand die hen kon helpen om een mooie balans te vinden tussen werk en privé zonder er financieel bij in te schieten. Bovendien kon hun motivatie een extra boost gebruiken. Zo kwamen zij uit bij Davy Bries. Na een intake-gesprek met Davy zat het gevoelsmatig goed, een belangrijk element om van start te gaan met een coach. En zo startten Tom en Katrien met hun coaching op een zonnige namiddag in de zomer. Met hun huiswerk dat ze iedere keer voor elke sessie meekregen van Davy.

Hoe hebben jullie de sessies ervaren?

Katrien geeft aan dat het enorm intensieve gesprekken zijn. ‘Davy haalt het onderste uit de kan en liet ons heel diep in onszelf graven. Na zo’n sessie was ik ook helemaal op’, zegt Katrien. “Ieder om de beurt komt aan het woord om zijn denkwerk (cfr huiswerk) toe te lichten. De ander moet dan zwijgen (en dat vond ik niet altijd even gemakkelijk). Davy blijft ons op elk moment gerichte vragen stellen om zeker te zijn dat het echt datgene is dat wij willen. Tot vervelens toe :-)”, zegt Katrien.

Tijdens de coachingsessies komt bij Tom en Katrien het gevoel naar boven dat ze overal te weinig tijd voor hebben en dit over heel de lijn: hun apotheek, hun gezin, hun sociaal leven met vrienden,…. Starten met de coaching maakte het niet gemakkelijker, het hield nog een extra tijdsbelasting in. “Een extra tijdsbelasting die nu veel meer rust in ons hoofd heeft gebracht” beamen zowel Tom als Katrien.

Hoe heeft de coaching verandering teweeg gebracht?

“Door zo intensief na te denken weten wij wat wij echt willen en hebben we tools gekregen om tijd te investeren. Dit zijn geen baanbrekende tools, ergens ken ik ze in mijn achterhoofd”, zegt Katrien. “Door de intensiteit van het coachingtraject is het wel gemakkelijker om deze veranderingen te implementeren. Bijvoorbeeld: wat is de ideale avond met ons gezin en hoe kunnen wij daar naartoe werken? Zo heb ik geleerd dat ik sommige dingen in huis kan uitstellen en niet persé direct moet doen, dat ik niet elke minuut moet inplannen voor ik de kinderen naar hun hobby’s breng. Door de extra minuten voor het vertrek, verloopt ons vertrek nu veel meer gestructureerd en komen we rustig aan.” “En bijvoorbeeld in de apotheek: Wat willen we met onze tijd extra implementeren (bv Facebook up-to-date houden) en welke afspraken maken we hierrond (een vast moment in de week voorzien)?”, vult Tom aan.

“In drukke moeilijke momenten val ik terug in mijn oude routine, maar ik weet nu dat het anders kan. Het blijft hangen hoe ik het anders kan aanpakken omdat ik er intensief aan gewerkt heb”

“Aan de hand van een model toonde Davy ons hoe deze tools in het begin een zekere planning/oefening vergen en door ze vaak toe te passen ze een gewoonte worden. Wetende dat het na een tijdje een deel van jezelf wordt, geeft rust.” “Ook het financieel luik heeft Davy met ons bekeken. Dat heeft ons veel gemoedsrust gebracht. We hebben gezien dat we vandaag goed bezig zijn en we hebben een beeld van wat we reeds opgebouwd hebben. Dat waren we uit het oog verloren met al de veranderingen van de afgelopen jaren. Samen met Davy hebben we concrete doelen opgesteld wat we de komende jaren nog graag zouden realiseren en het liefst ook zo snel mogelijk. Allé, eigenlijk liggen onze doelen vast tot we 100 worden :-).”

“Omdat we geen baas hebben, was deze feedback echt motiverend om te horen, is er terug de zin om er in te vliegen en weten we nu goed waar we naartoe willen, dat dit het leven is dat we willen en dat we nu door deze drukte gewoon heen moeten”, vertellen Tom en Katrien. “Coaching heeft ons geleerd om “out of the box” te denken, er werd ons een spiegel voorgehouden hoe het ook anders kan, zoals “Waarom in de zomer niet één dagje sluiten, gewoon omdat het kan?”

Doordat Davy geen apotheker is, reikt hij andere tools aan. Hij triggert. En Davy laat het aan ons om te bepalen: voel ik me daar goed bij of niet?”

Waarom is het interessant om te kiezen voor een “coaching op maat”? “Als je het gevoel hebt dat werk en privé niet lopen zoals jij dat wil, zoek dan hulp in plaats van het te ver te laten komen. Een coach helpt je om alles op een rij te zetten. Het coachingtraject vraag aan de éne kant veel energie en tijd, maar je wint erna dubbel en dik.”

Heb je als apotheker na het lezen zin gekregen om je eigen coaching project op poten te zetten, of wens je meer informatie? Raadpleeg de BAF-website of contacteer collega Veerle van de Schans per mail of op het nummer 016 23 88 19.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page